"Ara és l'hora"


9N: L'ANC i Òmnium avalen la nova consulta però exigeixen plebiscitàries en "tres mesos"

Les associacions demanen "refer la unitat" política però eviten parlar d'una llista unitària durant l'acte central de la campanya "Ara és l'hora", al qual han acudit 110.000 persones

Política | 2014.10.19 - 12: 48h | Darrera actualització: 2014.10.19 - 17: 31h

 

Barcelona (Agències) .- La presidenta de l'ANC, CarmeForcadell , ha avalat aquest diumenge la votació anunciada pel Govern de cara al 9-N com a substitutiu de la consulta original, però ha avisat que també caldrà organitzar unes eleccions catalanes de caràcter plebiscitari en "tres mesos".

Ho ha dit en l'acte que la ANC i Òmnium Cultural han organitzat aquest diumenge a la plaça Catalunya de Barcelona, ​​al qual han acudit 110.000 persones segons la Guàrdia Urbana, per fixar la seva posició respecte a la votació anunciada per al 9 de novembre i que substitueix a la consulta original prevista. Forcadell i la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, han exigit als partits sobiranistes recuperar la "unitat política" de la qual van fer gala en el passat, però han evitat parlar que els partits proconsulta facin una llista electoral de forma unitària.

Forcadell i la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, han exigit als partits sobiranistes recuperar la "unitat política" de la qual van fer gala en el passat, però han evitat parlar que els partits proconsulta facin una llista electoral de forma unitària.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras , ha afirmat avui que la independència és l'únic camí viable que li queda a Catalunya "i és una grandiosa oportunitat", ja que "l'autonomisme està esgotat, està mort" i "és implantejable obrir una altra negociació amb l'Estat espanyol ". Segons Junqueras , que ha estat aclamat al començament de la reunió extraordinària del Consell Nacional amb crits de "president", "no cal fer esperar les coses bones, els temps s'han reduït, estem molt a prop d'unes eleccions que seran decisives per al nostre país, i cal demostrar que a Catalunya hi ha una gran majoria independentista que ha de traduir també en una gran majoria parlamentària ".

"En el marc de l'autonomisme no hi ha canvis, no hi ha futur, i és impossible un escenari d'un any més dins del sistema autonòmic, amb uns pressupostos amb 5.000 milions d'euros menys que els actuals, que equivalen a la despesa dels sis majors hospitals , la despesa farmacèutica, els Mossos d'Esquadra, els Bombers i altres mil milions més ", ha apuntat. "No és temps de paraules sinó de fets", ha indicat Junqueras, que durant la seva intervenció no ha fet referència directa alguna al procés participatiu que impulsa el president de la Generalitat, Artur Mas, en substitució de la consulta del 9N.

La presidenta de l'ANC ha lamentat que la consulta proposta la setmana passada per Mas no és a la que originalment es va comprometre: "No és la consulta que ens van dir que farien, però tampoc ho era la pregunta que ens van presentar i l'acceptem perquè ens van dir que això mantenia la unitat ".

Després, ha fixat les condicions per acceptar la nova consulta: "Donarem suport aquesta consulta sempre que el 9 de novembre es la primera volta d'unes eleccions plebiscitàries per decidir el futur de Catalunya. Unes eleccions que ens donin un veritable mandat democràtic que ens garanteixi la llibertat davant el món ".

"Demanem al president que convoqui eleccions. Volem votar en els pròxims tres mesos", ha sentenciat la presidenta de l'ANC, que ha demanat que per a la primavera ja hi hagi un Parlament constituït i preparat per avançar cap a la independència si una majoria de diputats així ho avala. Tant l'ANC com Òmnium han evitat entrar en dos temes polèmics que divideixen els partits: no han dit en quins terminis s'ha de declarar la independència després d'una eventual victòria del sobiranisme en els comicis, i no han aclarit si estan disposats a integrar-se en una hipotètica candidatura unitària favorable a la independència.

Forcadell ha dit que les dues entitats no acceptaran "més dilacions" en el camí cap a la independència, i ha dit que igual que l'ANC i Òmnium han assumit la responsabilitat de mobilitzar els ciutadans en les tres últimes Diades, ara els partits han de respondre i prendre decisions.

La presidenta d'Òmnium ha resumit en tres punts el que esperen que el Govern compleixi en els pròxims mesos: "Unitat dels partits i de la societat civil; urnes de les que surti un mandat clar, i independència si una majoria de ciutadans així ho s'expressen en les urnes ". Casals ha dit que anar a votar el 9N de novembre "és una primera victòria", però ha sentenciat que no pot ser l'única, ja que ha d'haver una segona volta de votacions en format d'eleccions al Parlament de Catalunya.

Forcadell ha admès que l'actual "no és la consulta que volíem", però "la acceptarem sempre que convertim aquest 9-N en una nova forma de mobilització. Sempre que tothom que vulgui participar pugui fer-ho en tot el territori. Sempre que serveixi per denunciar la involució democràtica d'Espanya davant els organismes internacionals i per mostrar al món la ferma voluntat i determinació del poble català de decidir el seu futur ". "Res ni ningú impedirà la independència de Catalunya si així ho volem la majoria de ciutadans d'aquest país", ha conclòs.

Les dues entitats sobiranistes han demanat al govern català que treballi perquè hi hagi garanties que tots els catalans podran votar el 9 de novembre.

L'acte ha començat amb la lectura de la declaració de sobirania que va aprovar el Parlament, una lectura que ha anat a càrrec del president de Suma't, Eduardo Reyes; l'actriu Carme Sansa; l'escriptor Roc Casagran, i l'economista Germà Bel. Amb Lluís Llach al piano, l'actriu Sílvia Bel i el cantautor Cesk Freixes han interpretat el poema 'Ara mateix', i el periodista i comissari del tricentenari de la Generalitat Miquel Calçada ha exercit de presentador d'un acte que no ha arribat a l'hora de durada.

Entre el públic, han predominat les estelades per sobre de les senyeres, i s'han vist pancartes amb apel · lacions a la unitat, a votar el 9N i lloant el paper que han exercit les presidentes Forcadell i Casals: 'De Macià i Companys a Forcadell i Casals ', deia una d'elles.

Després de l'acte, el coordinador general de CDC, Josep Rull, ha manifestat que el seu partit aposta per "pactar tot" per aconseguir una Catalunya independent i ha insistit que els ciutadans demanen la unitat perquè, segons ell, aquesta els farà invencibles i indestructibles .El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit que els catalans no poden perdre més temps per resoldre la seva situació i ha demanat eleccions el més ràpid possible, mentre el membre de la CUP Marc Sallas ha demanat que el 9N sigui un "tsunami democràtic" per denunciar l'obstruccionisme del Govern espanyol, i el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha demanat sortir al carrer el 9N encara que no voti.

A les primeres files s'ha pogut veure a la dona del president Artur Mas, Helena Rakosnik; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; la d'Ensenyament, Irena Rigau; l'alcalde de Barcelona, ​​Xavier Trias; el secretari d'Universitats, Antoni Castellà; el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, i l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa. També han acudit la vicepresidenta del Parlament, Anna Simó; la secretària general d'ERC, Marta Rovira; el líder de CiU al Parlament, Jordi Turull; el líder d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Barcelona, ​​Ricard Gomà; el líder d'necat i exconseller, Ernest Maragall, i l'exlíder del PSC a l'Ajuntament Jordi Martí. També s'han deixat veure a les primeres files l'historiador i polític Jaume Sobrequés; els actors Juanjo Puigcorbé, Quim Masferrer, Montserrat Carulla i Toni Albà, i el dissenyador Lluís Juste de Nin.

Comentarios

Entradas populares de este blog

“lo copa todo”

"Ciutat Morta"

Artur Mas ensenya les cartes a “The New York Times”